UŽ JE TO TADY!
Slovácký festival chutí a vůní 2024 zaklepe na dveře v sobotu 21.9., a to přesně v 10 hodin ráno.
Dovolte nám tedy nasdílet pár potřebných informací.
🔹 VSTUPENKY koupíte klidně i na místě, avšak abyste nečekali ve frontě, doporučujeme zakoupit pohodlně online: https://shop.entradio.cz/event/11271
🔹KYVADLOVÁ DOPRAVA je zajištěna z Uherského Hradiště do Park a skanzen Rochus Uh. Hradiště. Náš bus je ten žlutý. Je ZDARMA. Rozpis sdílíme níže na obrázku.
🔹PROGRAM pro 10. ročník tohoto festivalu bude pestrý. Dopoledne dokonce i s divadélkem pro děti. Odpoledne naopak nabídneme Autorský program Park a skanzen Rochus Uh. Hradiště o vyšívané kuchařce, který přednese Mgr. Kateřina Dvořáková. Co u nás zažijete „DOPO“ a „ODPO“ sdílíme níže na obrázku.
🔹MAPKA AREÁLU je k dispozici, a vy se již teď můžete mrknout, kde se dobře najíte, co okoštujete, nebo kde si zasoutěžíte. Plus, na mapce je zaznačeno také PARKOVIŠTĚ PRO VEŘEJNOST. Sdílíme níže na obrázku.
🔹POČASÍ nás šetří, a prozatím hlásí 22 stupňů a sluníčko. Akce se koná za každého počasí, ale věříme, že už nám to takto vydrží.
A to je asi vše, přátelé…
Tož sa vidíme v sobotu! V jedné ruce vdoleček a v druhé…? To nám povíte na místě, co nejvíc šmakovalo.
Přestože počasí z předchozího víkendu všechny zaskočilo a soucítíme s těmi, kterých se to dotklo, dovolíme si vás pozvat na jubilejní ročník Slováckého festivalu chutí a vůní, který se uskuteční již tuto sobotu 21. září od 10 do 16 hod ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti.
Slíbili jsme vám to nejlepší ze Slovácka, a to také dnes představíme. Celý den bude ve znamení tradiční slovácké kuchyně, tedy již od brzkého rána se areálem skanzenu budou linout nejrůznější vůně. Na své si přijdete od samého rána až do pozdních odpoledních hodin, bez problémů u nás zvládnete celé denní menu. A na co vás tedy zveme?
Sladká snídaně
Doporučujeme vám doma nesnídat. Hned z rána se totiž areálem skanzenu rozprostře vůně čerstvé kávy. Že ji nepijete? Nevadí! protože také podle vůně z otevřených oken usedlosti z Tučap jednoduše neminete právě upečené buchet, táče a další sladké dobroty. Už teď se vám sbíhají sliny?
Obědové menu dne
Už jste někdy ochutnali slováckou kyselici se sušenými trnkami? Věřte, že tato receptura, která se zachovala v obci Jalubí na Uherskohradišťsku bude patřit k jedněm z nejzajímavějších chuťových zážitků. Je pravdou, že na mnohé receptury jsme již dávno zapomněli a festival chutí a vůní nám je umí připomenout a dodat jednoduchým jídlům pocit nevšednosti – třeba polévka hrachová s uzeninou, uzená s kroupami nebo fazulová ve skutečně tradičním pojetí doslova jako od babičky. Pozadu nejsou ani hlavní chody, kde se neobejdeme bez šumajstru, kysaného zelí s bramborovým knedlíkem a pečeným vepřovým masem či do modernějšího provedení vepřových líček se šťouchaným.
Slaná svačina během dne
Dopolední i odpolední svačinu si brát nemusíte. Rodinná farma Šobáňovi z Vlčnova vyrábí nejen skvělé jogurty a smetany z mléka vlastních kraviček, ale také nejrůznější sýry a letos je budou před vašima očima i grilovat. Stejně tak si na vlastní oči prohlédnete přípravu chlebových placek třeba s cibulí a škvarky přímo z kovářského grilu. A přiznejme si, jak je to dávno, co jste se zakousli do poctivého domácího chleba se sádlem či škvarkovou pomazánkou?
K dobrému jídlu dobré pití
Na Slovácku není o víno nouze a na vinaře jsme tu pyšní! Ve sklepě pod usedlostí z Tučap rozhodně nepřehlédněte stánek Vinařství Medek, se svými nefiltrovanými víny. A co teprve Víno Staňkovi s jejich vynikajícím frizzante nebo jablečným ciderem z Napajedel, už jste měli tu možnost ochutnat? Na gastrofestivalu nesmí chybět lokální pivo z Jarošovského pivovaru, nebo z minipivovaru Chmelnice z Napajedel, prostě i na pivě si na Slovácku zakládáme.
Sladká tečka na závěr
A jak jinak zakončit den, nežli sladkou tečkou na závěr – věhlas vlčnovských vdolečků již dávno překročil hranice Slovácka! A na báleše, patenty, ořechové rohlíčky, zdobený plněný perník, makovec je vždy fronta nemalá, tak neváhejte, ať na vás zbyde.
A co si ze Slováckého festivalu odnesete domů?
Samozřejmě nebudou chybět ani stánky, kde se zásobíte na doma, nebo si zakoupíte něco pěkného pro sebe. Pokud vás chutě Slovácka zaujaly a chcete se inspirovat i ve vlastní kuchyni, bude Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku I. a II. díl skvělou volbou.
Těšit se můžete ale i na čistě regionální produkty – povidla, medy, bylinné sirupy, domácí polévkové nudle, včetně ukázky jejich výroby v usedlosti z Veletin, sušené švestky, klevely či pečené čaje. Bude postaráno i o vaši pleť, a to přírodní kosmetikou, včetně poradenství na místě, v prostorách usedlosti z Boršic. Slovácka.
Program dne
O dopolední program se postará folklorní soubor Omladinka se jejich cimbálovou muzikou Vitaj, a o ten odpolední Bánovské zpěvule a cimbálová muzika Vinár. Celým dnem vás pak provede moderátor pan Martin Rezek, který nejen, že vyhlásí výherce dopoledních a odpoledních soutěží, ale také bude průběžně procházet skanzenem a představovat každého prodejce.
Akce se bude konat za každého počasí, avšak zatím je předpověď doslova ukázková a na sobotu 21. 9. 2024 hlásí krásných 22 stupňů a sluníčko. Brány skanzenu Rochus budou v tento den otevřeny od 10 do 16 hodin.
Abyste nemuseli stát ve frontě u vstupu, doporučujeme pořídit si vstupenky online na odkazu: https://shop.entradio.cz/event/11271
Těšíme se na vás 21. 9. 2024 v areálu Park a skanzen Rochus, od 10 do 16 hodin.
Pořadateli akce jsou Region Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu a Park Rochus, o.p.s.
S láskou ke Slovácku
Lucie Holásková