Prestižní průvodce gurmánskými zážitky Gourmet jižní Morava 2023 je na světě. Soudě podle něj je Slovácko nejen krajem tradic ale také krajem skvělého kafe a překvapivě burgerů. Kdo by to byl tušil, ale je to tak, i když nelze opominout i úspěchy vinoték.
Gourmet slavnostně představil vítěze letošního hodnocení a Slovácko se do něj dostalo hned desetkrát. Jelikož přísná porota pustila letošním sítem jen 45 podniků z celého Jihomoravského kraje, je to skvělý výsledek. Hned sedmkrát šlo o obhajobu, tři letošní vybraní jsou nováčky. Slováčtí výrobci burgerů bodovali v kategoriích restaurací a bister. Dvakrát uspěli minipivovary a největší zastoupení má Slovácko v kavárnách a vinotékách.
Podniky ze Slovácka v průvodci Gourmet jižní Morava 2023
Restaurace – Burgr’s Club (Hodonín)
Bistra – Prostě Burger (Kyjov)
Kavárny – Kafé v kině (Veselí nad Moravou), naKofein (Hodonín), Pražírna Kyjov
Vinotéky – Andulka winery (Dolní Bojanovice), Vinařství Škrobák (Čejkovice), SPIELBERG (Archlebov)
Pivnice – Kyjovský pivovar, Minipivovar Dubňák (Dubňany)
Co řekli porotci k jednotlivým podnikům:
Burgr’s Club: „Steak z hovězí svíčkové perfektně připravený, hranolky s cheddarem a jalapeňos – výborná kombinace! Perfektní čerstvý salát s halloumi od lokálního farmáře také super. A to platí i pro personál.“
Prostě Burger: „Tady mají cit pro skládání chutí. Burgery pro ně nejsou jen kompilace obvyklých ingrediencí. Moderní a svěží byly klasické i batátové hranolky na belgický způsob i omáčky a coleslaw.“
Kafé v kině: „Prostředí s kino atmosférou, pohodlné sedačky, útulné přítmí. Cítil jsem se opravdu příjemně. Podnik doslova vyzývá, abyste tu s přáteli strávili víc času.“
naKofein: „Káva z vlastní pražírny skvěle připravená, znalost personálu ohledně kávy velmi detailní, estetika a servis nápojů krásné. Milým překvapením byl espresso tonik s černým bezem.“
Pražírna Kyjov: „Fantastická káva. Slušný výběr hand brew. Chemex naprosto super! Přesně takto bych to očekával od kavárny, která servíruje produkci své vlastní pražírny.“
Andulka winery: „Malá a poctivá výroba v podání ženy. Vinařka ví, kde je její silná stránka – v pohostinnosti a při výrobě vína, pěstování hroznů nechává z větší části na dodavatelích.“
Vinařství Škrobák: „Pestrá nabídka vín z vlastních bio hroznů zapadá do lokálního prostředí. V tomto bistru se výborně najíte, dáte si skvělé a profesionálně podávané víno, pokocháte se výhledem.“
SPIELBERG: „Příjemná sušší odrůdová vína, výborně zvládnuté technologické zpracování. V kavárně si vychutnáte i dezert a kávu. Líbilo se nám citlivě umístěné umění ve vinařství. Maximálně příjemný personál!“
Kyjovský pivovar: „Rozhodně lze doporučit skupinám, v nichž jsou pivní i kulinářští gurmáni, zde si přijdou na své oba typy zákazníků.“
Minipivovar Dubňák: „Rovnoměrně zastoupeny tradiční styly i speciály. U takto široké nabídky může být ochutnávání trochu dobrodružství, nicméně zde nebylo ochutnaným vzorkům co vytknout, vše vynikající.“