Sice o čtrnáct dní později, ale hlavně že už je to tady! Na Slovácku se začal objevovat první burčák. Tradičně jde hlavně o rané bílé odrůdy Irsai Oliver či Solaris. Brzy se ale přidají i odrůdy červené a až pak přijde čas na tu největší vzácnost: růžový burčák. Kdo ho chce ochutnat, musí hledat, nebo vědět, kdo se jeho výrobě či prodeji věnuje.
Na Slovácku je to například strážnická vinotéka Botúr, která ho plánuje nabídnout i letos. Pokud tento okamžik nechcete promeškat, sledujte vinotéku na sociálních sítích, aby vám růžový burčák nevykoupili jiní.
A jaký je rozdíl mezi jednotlivými „barvami“ burčáku? Červený je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů, které se využívají při výrobě červeného vína, Žlutý vzniká z hroznů bílého vína, ze kterých se ihned lisuje šťáva na burčák. Růžový se vyrábí stejně jako bílý, jen se k jeho výrobě využívají modré hrozny.