CZ EN DE PL

Vánoce plné chutí a vůní Slovácka

Vánoce plné chutí a vůní Slovácka

Rybí či houbová polévka, smažený kapr a bramborový salát. Tak vypadá dnes už klasická štědrovečerní večeře českých rodin a domácností. Samozřejmě v různých obměnách. Někdo zvolí místo kapra štiku či amura, jeden dává do salátu majonézu, druhý nikoliv. Přesto by asi většina z nás jako tradiční nazvala právě kapra s bramborovým salátem. Jak tomu ale bylo dříve? Nahlédněte s námi pod pokličky našich předků, zde na Slovácku.

Štědrovečerní večeře našich předků

Štědrovečerní večeře měla v minulosti velký význam. Byla spojená s vírou, že bohatost stolu bude úměrná úrodě na poli v příštím roce. Proto musely být na stole v ošatkách všechny druhy obilovin, které se v hospodářství pěstovaly. Co nesmělo na stole chybět byly rozhodně luštěniny, ovoce, ať už čerstvé či sušené, mák, houby, ořechy – symbol plodnosti, hojnosti a bohatství. Na úvod večeře se vždy jedly oplatky mazané medem, které se někdy také namáčely ve víně. Polévka byla hrstková, houbová nebo kyselica. Jako jeden z chodů večeře se vařila také krupičná, jáhelná nebo pohanková kaše, které patří k nejstarším pokrmům vůbec. Vánočky se pekly v různých podobách, ať už doma či v pekárnách. Stejně jako od ostatních pokrmů, sousto vánočky ze štědrovečerní večeře měl dostat také dobytek. Někde se pekly také makovnice nebo štědrák, do kterého patřil mák, ořechy, povidla a tvaroh. Od 30. let 20. století se začalo v domácnostech péct také vánoční cukroví. Především zázvorky, medvědí tlapky – pracky, ořechový řez i žloutkový řez z ořechového těsta. Symbolem hojnosti byly také nudle nebo drobení z nudlového těsta.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II

Připravte si o Vánocích tradiční pokrmy

Rádi byste vyzkoušeli, co se jedlo dříve? Připravili jsme pro vás výběr několika pokrmů tradiční slovácké kuchyně. Všechny tyto recepty najdete v Kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku, která aktuálně nabízí dva díly. První díl je kniha červená a najdete v ní jídla řazená dle etnografických oblastí Slovácka. Druhý díl je rozdělen na roční období. Poslední část modré kuchařky je věnována právě zimě – adventu a Vánocům.

Vánoční kompot ze sušeného ovoce

200 g sušených švestek

200 g sušených hrušek

200 g sušených jablek

10 hřebíčků

1 celá skořice

cukr – dle chuti

1 l vody a více na dolévání

Všechny suroviny povaříme na mírném ohni asi hodinu, průběžně podléváme vodou. Podáváme s vánočkou.

Kompot se podával v charvátských rodinách vždy na Vánoce.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku I

Masarykovo cukroví

300 g hladké mouky

200 g másla nebo jiného tuku

100 g lískových oříšků

100 g moučkového cukru

1 žloutek

Lískové oříšky nasucho opražíme na plechu, potom promneme, čímž se zbaví slupek, a pak necháme namočené v horké vodě asi 30 minut. Poté dáme oschnout. Smícháme mouku, máslo a cukr, nakonec vmícháme žloutek a zpracujeme v tužší těsto. Do hotového těsta přimícháme osušené oříšky, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Dáme nejlépe přes noc do lednice nebo na hodinu do mrazáku a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečící papír a pečeme na 170 °C cca 15–20 minut dorůžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

Nejoblíbenější cukroví T. G. Masaryka, nikdy nesmělo chybět u Masaryků na vánočním stole.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku I

Jáhelník

1 l mléka

špetka soli

1 kávová lžička cukru

150 g rýže

150 g jáhel

25 ks sušených švestek

tuk na vymazání pekáče

skořice a cukr na posypání

máslo na polití

Rýži a jáhly propláchneme studenou vodou a potom spaříme vroucí vodou. Švestky omyjeme a necháme v teplé vodě nabobtnat. Do tukem vymazaného pekáče dáváme střídavě rýži a jáhly, švestky a opět rýži a jáhly. Zalejeme teplým mlékem a dáme péct do předehřáté trouby, až mléko na povrchu vytvoří škraloup. Upečené posypeme skořicí, cukrem a polejeme máslem.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II

 

Vánoční drobéní s krůtou

krůta:

stehna + ořez z krůty

1 mrkev

1 petržel

kousek celeru

1 cibule

2 stroužky česneku

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

4 kuličky pepře

150 g anglické slaniny

100 g másla

sůl

pepř

Naporcovaná stehna i ořez společně s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekemm bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením vložíme do vody, osolíme a uvaříme vývar.

Na pekáček dáme obrané maso z vývaru, osolíme, opepříme, na každý kousek masa dáme plátek másla, pokryjeme plátky anglické slaniny, vrstvou uvařeného drobéní, podlijeme vývarem a upečeme.

Je možné nejprve upéct maso, a až je téměř hotové, přidat uvařené drobéní a podlít libovolným vývarem z drůbeže. Maso má pak charakterističtější chuť.

drobéní:

180 g hrubé mouky

1 vejce

špetka soli

Ze surovin vypracujeme těsto jako na nudle, při propracování podsypáváme moukou. Bochánek těsta necháme chvíli odpočinout, pak strouháme malé „kapičky“ na velkém struhadle. Můžeme ihned zavářet v osolené vodě nebo nechat usušit a použít jako těstoviny do polévky.

 

Oslovily vás naše recepty? Objevte další, nejen vánoční recepty v obou dílech slovácké kuchařky. Knihy jsou k sehnání v kamenné prodejně Tradičního výrobku Slovácka, vedle informačního centra, Masarykovo náměstí 21. Spolu s kuchařkami vznikla také série doprovodných předmětů k vaření a pečení pod značkou Chutě a vůně slovácké kuchyně, jako jsou prkýnka, zástěry, hrníčky či utěrky. Stavte se to omrknout a třeba objevíte přesně to, co vám prozatím pod stromeček chybí.

Knihy jsou k zakoupení také na eshopu Tradičního výrobku Slovácka.

Těšíme se na návštěvu a přejeme chutné a voňavé Vánoce!

Může vás také zajímat:

02. 4. 2025
Vinaři Slovácka na jaře společně otvírají sklepy i vinohrady čím dál častěji
Putování mezi sklepy či zelenými vinicemi spolu s koštováním vína patří mezi největší turistická lákadla Slovácka. Jde v sezóně o desítky hojně navštěvovaných akcí. A ...
28. 3. 2025
Za vinaři z Na kole vinohrady Uherskohradišťka už v pátek!
Jak oslavit 20. ročník Na kole vinohrady Uherskohradišťska? Co třeba tak, že za vinaři, kteří se na vás budou těšit při symbolickém otevírání jednotlivých stezkek, ...
25. 3. 2025
Velikonoce na Slovácku 2025: Tradice, zvyky a velikonoční události
Velikonoce na Slovácku jsou obdobím, kdy se region probouzí k životu a oslavuje příchod jara. Tento čas je plný tradičních zvyků, folkloru a pestrých akcí, ...
Nastavení preferencí
Zde si můžete přizpůsobit soubory cookie podle kategorií dle vašich preferencí a potřeb.
Nutné cookies pro provoz webu
Tyto cookies zajišťují důležité funkce webových stránek. Používají se například pro zabezpečení, správu sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnosti. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Výkonnostní cookies
Podle vašich zájmů tyto cookies umožňují správně zobrazit konkrétní obsah a reklamy na stránkách třetích stran a sociálních sítí.
Analytická cookies
Slouží pro zlepšení fungování webových stránek tím, že posílají informace o tom, jak stránky využíváte.
Souhlasím se všemi cookies
Uložit nastavení