CZ EN DE PL

Vánoce plné chutí a vůní Slovácka

Vánoce plné chutí a vůní Slovácka

Rybí či houbová polévka, smažený kapr a bramborový salát. Tak vypadá dnes už klasická štědrovečerní večeře českých rodin a domácností. Samozřejmě v různých obměnách. Někdo zvolí místo kapra štiku či amura, jeden dává do salátu majonézu, druhý nikoliv. Přesto by asi většina z nás jako tradiční nazvala právě kapra s bramborovým salátem. Jak tomu ale bylo dříve? Nahlédněte s námi pod pokličky našich předků, zde na Slovácku.

Štědrovečerní večeře našich předků

Štědrovečerní večeře měla v minulosti velký význam. Byla spojená s vírou, že bohatost stolu bude úměrná úrodě na poli v příštím roce. Proto musely být na stole v ošatkách všechny druhy obilovin, které se v hospodářství pěstovaly. Co nesmělo na stole chybět byly rozhodně luštěniny, ovoce, ať už čerstvé či sušené, mák, houby, ořechy – symbol plodnosti, hojnosti a bohatství. Na úvod večeře se vždy jedly oplatky mazané medem, které se někdy také namáčely ve víně. Polévka byla hrstková, houbová nebo kyselica. Jako jeden z chodů večeře se vařila také krupičná, jáhelná nebo pohanková kaše, které patří k nejstarším pokrmům vůbec. Vánočky se pekly v různých podobách, ať už doma či v pekárnách. Stejně jako od ostatních pokrmů, sousto vánočky ze štědrovečerní večeře měl dostat také dobytek. Někde se pekly také makovnice nebo štědrák, do kterého patřil mák, ořechy, povidla a tvaroh. Od 30. let 20. století se začalo v domácnostech péct také vánoční cukroví. Především zázvorky, medvědí tlapky – pracky, ořechový řez i žloutkový řez z ořechového těsta. Symbolem hojnosti byly také nudle nebo drobení z nudlového těsta.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II

Připravte si o Vánocích tradiční pokrmy

Rádi byste vyzkoušeli, co se jedlo dříve? Připravili jsme pro vás výběr několika pokrmů tradiční slovácké kuchyně. Všechny tyto recepty najdete v Kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku, která aktuálně nabízí dva díly. První díl je kniha červená a najdete v ní jídla řazená dle etnografických oblastí Slovácka. Druhý díl je rozdělen na roční období. Poslední část modré kuchařky je věnována právě zimě – adventu a Vánocům.

Vánoční kompot ze sušeného ovoce

200 g sušených švestek

200 g sušených hrušek

200 g sušených jablek

10 hřebíčků

1 celá skořice

cukr – dle chuti

1 l vody a více na dolévání

Všechny suroviny povaříme na mírném ohni asi hodinu, průběžně podléváme vodou. Podáváme s vánočkou.

Kompot se podával v charvátských rodinách vždy na Vánoce.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku I

Masarykovo cukroví

300 g hladké mouky

200 g másla nebo jiného tuku

100 g lískových oříšků

100 g moučkového cukru

1 žloutek

Lískové oříšky nasucho opražíme na plechu, potom promneme, čímž se zbaví slupek, a pak necháme namočené v horké vodě asi 30 minut. Poté dáme oschnout. Smícháme mouku, máslo a cukr, nakonec vmícháme žloutek a zpracujeme v tužší těsto. Do hotového těsta přimícháme osušené oříšky, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Dáme nejlépe přes noc do lednice nebo na hodinu do mrazáku a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečící papír a pečeme na 170 °C cca 15–20 minut dorůžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

Nejoblíbenější cukroví T. G. Masaryka, nikdy nesmělo chybět u Masaryků na vánočním stole.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku I

Jáhelník

1 l mléka

špetka soli

1 kávová lžička cukru

150 g rýže

150 g jáhel

25 ks sušených švestek

tuk na vymazání pekáče

skořice a cukr na posypání

máslo na polití

Rýži a jáhly propláchneme studenou vodou a potom spaříme vroucí vodou. Švestky omyjeme a necháme v teplé vodě nabobtnat. Do tukem vymazaného pekáče dáváme střídavě rýži a jáhly, švestky a opět rýži a jáhly. Zalejeme teplým mlékem a dáme péct do předehřáté trouby, až mléko na povrchu vytvoří škraloup. Upečené posypeme skořicí, cukrem a polejeme máslem.

Zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II

 

Vánoční drobéní s krůtou

krůta:

stehna + ořez z krůty

1 mrkev

1 petržel

kousek celeru

1 cibule

2 stroužky česneku

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

4 kuličky pepře

150 g anglické slaniny

100 g másla

sůl

pepř

Naporcovaná stehna i ořez společně s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekemm bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením vložíme do vody, osolíme a uvaříme vývar.

Na pekáček dáme obrané maso z vývaru, osolíme, opepříme, na každý kousek masa dáme plátek másla, pokryjeme plátky anglické slaniny, vrstvou uvařeného drobéní, podlijeme vývarem a upečeme.

Je možné nejprve upéct maso, a až je téměř hotové, přidat uvařené drobéní a podlít libovolným vývarem z drůbeže. Maso má pak charakterističtější chuť.

drobéní:

180 g hrubé mouky

1 vejce

špetka soli

Ze surovin vypracujeme těsto jako na nudle, při propracování podsypáváme moukou. Bochánek těsta necháme chvíli odpočinout, pak strouháme malé „kapičky“ na velkém struhadle. Můžeme ihned zavářet v osolené vodě nebo nechat usušit a použít jako těstoviny do polévky.

 

Oslovily vás naše recepty? Objevte další, nejen vánoční recepty v obou dílech slovácké kuchařky. Knihy jsou k sehnání v kamenné prodejně Tradičního výrobku Slovácka, vedle informačního centra, Masarykovo náměstí 21. Spolu s kuchařkami vznikla také série doprovodných předmětů k vaření a pečení pod značkou Chutě a vůně slovácké kuchyně, jako jsou prkýnka, zástěry, hrníčky či utěrky. Stavte se to omrknout a třeba objevíte přesně to, co vám prozatím pod stromeček chybí.

Knihy jsou k zakoupení také na eshopu Tradičního výrobku Slovácka.

Těšíme se na návštěvu a přejeme chutné a voňavé Vánoce!

Může vás také zajímat:

15. 11. 2024
Ohlédnutí za událostí Žehnání Svatomartinského vína v Uherském Hradišti
Příjezd svatého Martina na bílém koni je za námi, a s ním i ochutnávka bezmála 58 vzorků výtečných vín. Již tradičně zahájil program Národopisný soubor z uherskohradišťského ...
13. 11. 2024
První adventní víkend ve znamení zahrádky či svařáku
Pokud ještě nemáte konkrétní plány na první adventní víkend, zkuste ho strávit v Strážnici a jejím okolí. Zajímavý program si připravili například Tři vinaři. V sobotu 30. listopadu ...
12. 11. 2024
Oslavy před velehradskou bazilikou
Cisterciácká pečeť – Košt mešních vín a připomenutí udělení prestižní značky Evropského dědictví EHL na Velehradě Vážení návštěvníci a milovníci vína, s radostí vás zveme na jedinečnou ...
Nastavení preferencí
Zde si můžete přizpůsobit soubory cookie podle kategorií dle vašich preferencí a potřeb.
Nutné cookies pro provoz webu
Tyto cookies zajišťují důležité funkce webových stránek. Používají se například pro zabezpečení, správu sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnosti. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Výkonnostní cookies
Podle vašich zájmů tyto cookies umožňují správně zobrazit konkrétní obsah a reklamy na stránkách třetích stran a sociálních sítí.
Analytická cookies
Slouží pro zlepšení fungování webových stránek tím, že posílají informace o tom, jak stránky využíváte.
Souhlasím se všemi cookies
Uložit nastavení