Všichni příznivci slovácké kuchyně, dobrého jídla, pití a zábavy netrpělivě očekávají sobotu 25. září. Ve Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti se uskuteční 7. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Tematickými surovinami letošního ročníku jsou ořechy a med, jejich zpracování do sladkých, slaných i tekutých dobrot. Vše ale nebude zaměřeno pouze na ně, na své si přijdou i milovníci dalších slaných i sladkých jídel, vína od místních vinařů a čepovat se bude pivo z lokálních pivovarů.
Pro upřesnění, jedná se vlastně o náhradní termín. Akce totiž měla proběhnout vloni, tedy 26. září 2020. Z důvodu rychle se měnících vládních nařízeních to ale nakonec nebylo možné. Letos organizátoři doufají v hladký průběh dokončování příprav i akce samotné. V sobotu 25. 9. tak bude v 10 hodin otevřena brána Skanzenu Rochus a první návštěvníci se budou moci vydat na ochutnávku specialit od místních výrobců.
Motivem předchozích dvou ročníků byla jablka a následně brambory a zelí. Letošním tématem se staly ořechy a med. Můžete se tak těšit na speciality z těchto surovin, jako medové perníčky, medovinu, ořechové rohlíčky, ochutnávku ořechovky. K zakoupení budou i ořechy, med, medové produkty, ale také doplňkový sortiment jako včelí produkty nebo medové pivo. Motiv se promítne také do soutěží, které se staly již tradiční součástí doprovodného programu.
Další doprovodný program bude laděn převážně folklorně. Celým dnem provede návštěvníky moderátor Martin Rezek. Zvány jsou také všechny děti, pro které budou připraveny zábavné aktivity, jako chůze na chůdách, jízda na poníkovi, úkoly a hádanky. Při příležitosti této akce bude také zahájen fyzický prodej nové edice Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku I a II.
Snídaně: Ideálním startem by mohla být dopolední káva a sladké pečené dobroty podle Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku, patenty nebo ještě teplé báleše, připravované na kamnech.
Oběd: Slovácká kyselice / Česnečka
Po obědě přijde vhod sklenka vína, pořádný hlt piva nebo i nějaký ovocný destilát na dobré trávení.
Svačina: Chleba se škvarkovkou, zelňák nebo škvarkový pagáč.
Jaké další slovácké pokrmy na Rochusu ochutnáte nebo co zde uvidíte? Přijďte v sobotu 25. září a nechte se překvapit!
Realizátory akce jsou Region Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu a Park Rochus, o.p.s.
Kontakt:
Veronika Friedlová
Region Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu
+420 739 525 256