Slovácký dvůr v Ostrožské Nové Vsi je oblíbeným a často vyhledávaným cílem nejen obyvatel Slovácka, ale také turistů, kteří sem každoročně přijíždějí. Nachází se na trase cyklostezky i železniční trati, a tak multifunkční areál k zastávce přímo vybízí. Zejména v létě to tady doslova žije. Z velké části jistě díky tomu, že je zde skvělé vyžití pro rodiny s dětmi, ať už díky přilehlému minigolfu, lanovému centru nebo přírodnímu koupání pro ubytované.
Areál se nachází jen pár kilometrů od města Uherské Hradiště, přezdívaného Srdce Slovácka. Jeho obyvatelé a také obyvatelé okolních měst a obcí jistě dobře znají restauraci Beef & Beer, kam chodí především za kvalitním a dobrým jídlem, nápoji, ale částečně také za zážitkem, neboť tato restaurace je svým konceptem v Uherském Hradišti ojedinělá.
Co mají však Slovácký dvůr v Ostrožské Nové Vsi a restaurace Beef & Beer společného? Majitele. Je jím pan Marek Šmíd. Jaké to je provozovat na Slovácku dvě restaurace v době pandemie a na co se můžeme těšit, až se svět navrátí do „normálu“? Přečtěte si rozhovor.
Odpověď sahá hluboko do první poloviny minulého století, kde můj dědeček Karel se svojí ženou provozovali řeznictví a hospodu v Dolním Němčí. Tou moderní inspirací pak byl můj kamarád Jarda Zatloukal, jehož restaurace Dock House v pražské Michli byla přímou předlohou pro Beef & Beer.
Věřím, že jsme spolu vybudovali místo, kam se lidé rádi vracejí a které je první volbou, když chtějí pozvat své přátele na dobrý steak.
Od začátku jsme si řekli, že budeme nekompromisně trvat na kvalitě surovin, jejich zpracování a přátelském servisu. Byli jsme od toho důrazně odrazováni, ale my jsme nechtěli dělat nic jiného. Rozhodli jsme se dodržet tato pravidla a věřit, že je to správná cesta.
Stejně tak důležitá je ale práce s našimi zaměstnanci. Snažíme se investovat do vzdělávání a zlepšování jejich dovedností. Ale hlavně se spolu dokážeme bavit a užívat si společně volných chvil.
Uf, tak to by bylo nadlouho.
Myslím, že to máme se všemi restauratéry podobné. Prvotní šok vystřídalo přemýšlení o způsobu přežití. Postupně jsme přišli na to, jak alespoň zmenšovat ztráty. Občas si s kolegy z hradišťských restaurací voláme abychom si dodali sil a utvrdili se v tom, že to zvládneme.
Velmi těžké je ale vnímat kroky naší vlády, která nechápe způsob naší práce a její předstírání pomoci nás vlastně uráží.
Tak to je veselejší nota.
Náš obor je obrovsky dynamický. Neustále nás nutí hledat nové cesty. My jsme se rozhodli přepracovat dolní patro restaurace Beef & Beer a překvapit naše zákazníky novým konceptem.
Chystáme se také se společností Monteco investovat do projektu Starých lázní v Uherském Hradišti. To je ale na jiný rozhovor.
Rád bych všem popřál hodně optimismu, sil a víry. Užívejte současnosti a nečekejte na budoucnost.
Děkujeme panu Šmídovi za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů se stávajícími i budoucími projekty!
Veronika Friedlová