Již 7. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní proběhne v sobotu 26. září v areálu Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Proběhne zde ochutnávka a prodej slaných i sladkých pokrmů, vína od místních vinařů a čepovat se bude pivo ze dvou slováckých pivovarů. Tématem letošního ročníku jsou ořechy a med.
V 10 hodin bude otevřena brána Skanzenu Rochus a první návštěvníci se tak budou moci vydat na ochutnávku specialit od místních výrobců. Ideálním startem by mohla být dopolední káva a sladké pečené dobroty, kterými to bude vonět v usedlosti Tučapy. Na oběd se bude hodit česnečka nebo slovácká kyselice. Nebude chybět ani tradiční houbový nebo srnčí guláš, speciality z udírny nebo chlebové placky se škvarky. Po obědě přijde vhod sklenka vína, pořádný hlt piva nebo i nějaký ovocný destilát na dobré trávení.
Motivem předchozích dvou ročníků byla jablka a následně brambory a zelí. Letošním tématem se staly ořechy a med. Můžete se tak těšit na speciality z těchto surovin, k zakoupení budou i loupané ořechy, med a medové produkty, ale také doplňkový sortiment jako včelí produkty nebo medové pivo.
Motiv se promítne také do soutěží, které se staly již tradiční součástí doprovodného programu. Další doprovodný program bude laděn folklorně, proběhne také ukázka ruční výroby nudlí a ukázky pečení oblíbených slováckých pochoutek, mezi kterými nesmí chybět například báleše. Připraveny budou i aktivity pro děti, jako chůze na chůdách, jízda na poníkovi, úkoly, hádanky a další.
Informace o výrobcích a nabízeném sortimentu jsou zveřejňovány ve facebookové události.
Organizátoři jsou si vědomi současné specifické situace a při přípravě akce dbají na aktuální hygienická a bezpečnostní nařízení.
Realizátory akce je Region Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu a Park Rochus, o.p.s.